reklama.png

Grožnjan

Thursday, 21 November 2013 08:07 administrator
Print PDF

 

10694270 450380335104736 6405399003981592638 o

Grožnjan je malo srednjovjekovno mjesto smješteno na brdašcu iznad rijeke Mirne. Pozicija je imala u povijesti sigurno svoju obrambenu funkciju i karakteristična je za istarske gradiće. Arhitektonski izgrađena oko centra gdje su trg sa crkvom i palačom, opasana zidinama ima jedinstven i začarajući izgled, upotpunjen tipičnim stilom gradnje. Kamen je materijal koji prevladava i korišten je za izgradnju svega, majstorski uklopljen i sa velikom srećom da je do današnjih dana ostao skoro neizmnjen, svakom posjetitelju koji se šetnjom uskim uličicama i malim trgovima daje dojam da se vraća u prošlost.
Prva saznanja o Grožnjanu sežu još u srednjem vijeku, a kao centar uvijek je imao svoju veliku važnost u svim stoljećima i vladavinama. U novijoj povijesti posebnu je važnost dobio 1902. godine kada je izgradnjom Parenzane postao nezaobilazna stanica mnogim putnicima i trgovcima tog područja.
Svakako treba napomenuti da Grožnjan je poznat po cijelom svijetu kao gradićem umjetnosti, posebno zbog dugogodišnjeg dijelovanja HGM, ali i mnog umjetnika koji nalaze svoju inspiraciju upravo u tim čarobnim uličicama i pogledima.
Turistički nezaobilazna točka svakog posjetitelja, danas posebno dobiva na važnosti kao polazna točka biciklističkih i piješačkih izleta Parenzanom. Jazzeri iz cijelog svijeta slijevaju se na Jazz Festival kojeg je pokrenuo velikan Boško Petrović i time neizbježno zabilježio Grožnjan kao najboljim jazz festivalom u svijetu. Slikari i kipari nalaze svoje mjesto u najdugoviječnijem Extemporeu u Hrvatskoj koji izlaganjem po uličicama samo povećava njegovu ljepotu.
Ali, netreba se zaustaviti samo u Grožnjanu, naša je sreća da smo okruženi puno malim mjestašcima koji čekaju da budu otkriveni, a svi su dijelom naše općine.
Naravno da nakon izleta po cijeloj općini svaki izletnik ogladni i ožedni, a tu su za te potrebe vrhunski vinari i agroturizmi koji će vas zarobiti dobrotom njihovih proizvoda.

 

Nemoguće je toliko opisati Grožnjan koliko je moguće ga doživjeti samo jednim posjetom...

 

Više info:

Općina Grožnjan

Turistička Zajednica Grožnjan

Jazz is Back! - BP

Zajednica Talijana Grožnjan

Hrvatska Glazbena Mladež

Grožnjan - Wikipedia

Grožnjan - Histrica

 

 

 

 

 

 

Last Updated on Thursday, 22 January 2015 17:37
mediabanner2.jpg