reklama.png

XCC GROŽNJAN BY NIGHT

Monday, 18 November 2013 14:01 administrator
Print PDF

Ova je utrka jedinstvena u Hrvatskoj i široj okolici po tome šte se vozi noću. Naime, start utrke je u 23 sata a vozi se sat vremena po principu tipične XC utrke.

Staza dužine tri kilometara vozi nas najvećim dijelom uličicama prekrasnog srednjovjekovnog mjesta Grožnjan. Uske i kamenom popločene uličice, te vožnja zidinama i spust starom cestom sve pod okriljem noći recept su za ovu utrku. Koristimo se samo uličnom rasvjetom i svijetlima na biciklima kako bi se vidio put, jedino je spust osvijetljen jačim reflektorima radi sigurnosti vozača.

Utrku smo prvi puta organizirali 2011, kada je bilo oko dvadesetak vozača, ta se brojka iz godine u godinu povećava. Zanimljivo je pogotovo gledateljima koji nemogu vjerovati da netko može noću voziti tempom kao da se utrka održava po danu. Vozačima s druge strane je pravi užitak ovako uzbudljiva vožnja, pogotovo zbog toga što se ista održava sredinom kolovoza.

Čast nam je međutim da do sada je našu utrku posjetio veliki broj mtb vozača sa širokim iskustvom i pohvalili inicijativu koju nisu još vidjeli i imali čast odvoziti.

Osim same utrke istog dana ali malo ranije organiziramo i rekreativnu biciklijadu koja se dijelom vozi noću, a prolazi nekima od najlijepših dijelova našeg krajolika. Na biciklijadi se skupi oko šezdesetak biciklista, a istima nastojimo svake godine pokazati različite noćne krajolike. Naravno nakon biciklijade i navijanja za vlastite favorite na utrci, svi se skupa nastojimo zabavljati do dugo u noći.

Treba napomenuti da utrka ima i veliko znaćenje sa turističkog aspekta, pošto iz godine u godinu sve više vozača i posjetitelja odlučuje se za prespavanje u Grožnjanu. Tako imamo vozača koji nakon što je prvi put bio na utrci odlučio organizirati si godišnji kako bi se vratio dogodine.

Utrku smo u 2012. i 2013. godini kandidirali za nagradu "Zlatna koza-Capra d'oro" u kategoriji eventa koju organizira Istarska Županija kako bi se nagradili promotri istarskog turizma.

Dosada smo imali četri utrke i tri različita pobjednika koji nose na kraju doma naslov "Kralja noćnog Grožnjana", a to su u 2011. Peter Vesel (UNI team - Slovenija), 2012. Igor Šuflaj (BBK Grožnjan - Hrvatska), 2013. i 2014. Heinz Verbnjak (Valamar bike team - Austrija).

Utrka je od samih početaka jedinstvena u svom formatu, te iz godinu u godu je nadograđujemo i dodajemo nove zanimljive, ali i zabavne komponente.

 

RASPIS 2016

 

VIDEO

SLIKE 2015 2014 2013

REZULTATILast Updated on Saturday, 09 July 2016 07:24
mediabanner2.jpg