reklama.png

XCO IZGUBLJENA OVCA

Monday, 18 November 2013 12:58 administrator
Print PDF

 

 

Ovca maskota

 

 RASPIS 2016 (pdf)

RACE BULLETIN 2016 (pdf)

OTHER INFO XCO & XCC

2010. godine započinje život kluba, a malo nakon toga i želja za organizacijom vlastite XC utrke. Cijela ideja i zamisao započela je nakon prisustvovanja utrkama u Buzetu i Pazinu, pa smo se mi odlučili organizirati vlastitu utrku prvog vikenda u rujnu, poštoje tada to bio jedan od slobodnih termina.

Stazu smo zamislili i realizirali u kratkom roku ne želeći pretjerati što se tiče težine staze, a gledajući i na naše skromno znanje oslonili smo se na pomoć iskusnijih vozača.

Najprije smo trebali odlučiti lokaciju utrke, pa nam je odluka pala na područje uz Parenzanu ispod sela Triban. Kao neke orijentir staze koristili smo puteljke koji su bili prisutni na tom području, neki su bili planinski putevi dok su drugi bili puteljci koje je koristio lokalni pastir za seobu svojih ovaca.

Od tuda i zamisao da utrku nazovemo u čast ovca koje su nam "trasirale " stazu, pošto na Krku je postojala utrka Crna ovca, razmišljali smo malo našim malim mozgovima i došli do ideje da istu nazovemo Izgubljena ovca. Naime, sigurno se desilo da se koja ovca i izgubila na tom području.

Tako smo realizirali projekt i već na prvoj našoj utrci prisustvovalo je oko pedesetak vozača mahom iz Hrvatske.

 

Sljedeće godine odlučili smo pomaknuti start bliže Grožnjanu, a time došlo je i do izmjene staze. Tehnički je postala zahtjevnija, a i fizički je zahtjevala veći napor, pošto smo ubacili uspon po kamenim pločama dužine cca 400 metara, koji je dobro namućio vozače. I te godine smo uspijeli skupiti oko šezdesetak vozača, s tim da je već tada bilo i pokoji slovenac i talijan,te jedan finlanđanin, a profil natjecatelja je bio više orijentiran na profi vozače. Staza je bila tada odlično prihvaćena od strane vozača i gledatelja.

10987440 414623862060578 3335468834277561605 o

 

U 2012. godini pala je odluka da utrku podignemo na viši nivo, pa smo je kandidirali za kalendar Kupa Hrvatske u MTB-u. Naš zahtjev je prihvaćen, te smo tako ušli u respektabilno društvo utrka,a isto tako postali druga utrka u Istri u kalendaru HBS-a u disciplini XC-a. Te smo godine imali i čast da smo uvršteni u Slovenski kalendar pošto je došlo do uzajmnih gostovanja u utrkama. To je za nas bila velika čast, ali isto tako i motiv za savršenom organizacijom utrke.

Tako je došlo do kompletnog preobražaja staze i dodavanje nekoliko zanimljivih detalja koji su doveli do povećanja težine staze, ali ostajući u normalnim sigurnosnim okvirima.

Novost koju smo uveli vezano za gostovanje SLO kalendara bila je utrka za najmlađe kategorije i to U7, U9 i U11, gdje je nastupilo skoro četrdesetak mališana. Ukupan broj vozača u svim kategorijama je bio oko 180.

 

2013. ponovno smo uvršteni u kalendar HBS-a, te smo bili domaćini zadnje utrke sezone i s time dobili čast da se na našoj utrci upriliči podijela medalja za najbolje hrvatske vozače u kategoriji XC.Pošto smo stazu u prethodnoj godini doveli u zavidnom stanju, te godine smo izvršili samo sitna poboljšanja radi bolje voznosti iste. Nadodano je par manjih skokova koji su rezultirali povećanjem akrobacijskih mogućnosti određenih vozača i jako dobro prihvaćeni kod publike.

Ukupno je nastupilo preko sto vozača iz cijele Hrvatske koji su ostali oduševljeni ne samo stazom neko cijelim krajolikom i ostalom pratećom organizacijom.

 

2014. je godina u kojoj ćemo odraditi korak koji nam se nameće prirodnim putem, a to je ulazak u UCI kalendar kao utrka C3, te tako povećati interes dolaska stranim vozaćima.

5. Izdanje je bila prava prekretnica u povijesti naše utrke, imali smo oko stotinjak sudionika koji su po prvi puta došli iz zemalja koje nisu naše susjedne, te smo tako mogli ugostiti vozače iz Turske, Ukrajine, Rusije, Poljske, Velike Britanije i naravno Slovenije.

 

REZULTATI

VIDEO

XC Izgubljena ovca 2010
XC Izgubljena ovca 2011
XC Izgubljena ovca 2012
XC Izgubljena ovca 2013

XC Izgubljena ovca 2014

Last Updated on Wednesday, 17 August 2016 06:39
mediabanner2.jpg